Το πρώτο σπίτι , που έχει ενσωματώσει την βιογεωμετρία στον σχεδιασμό

Ecologia Montreal. Η πιστοποιημένη οικολογική κατοικία.

Ecologia-Montreal-by-Gervais-Fortin p07Ecologia-Montreal-by-Gervais-Fortin p01Όταν η οικολογική συνείδηση του ιδιοκτήτη, συνδυαστεί με τις οικολογικές αναζητήσεις του αρχιτέκτονα και τις εξειδικευμένες γνώσεις ενός οικολογικού ινστιτούτου, τότε το αποτέλεσμα είναι μία κατοικία που στοχεύει να κατακτήσει την υψηλότερη διάκριση στον τομέα των πράσινων κατοικιών. Την πιστοποίηση LEED Platinum.

Ο ιδιοκτήτης, Sabine Karsenti, με τη συνεργασία του Ecologia Foundation και με την βοήθεια του designer Gervais Fortin, κατασκεύασε μία σύγχρονη κατοικία 250 τ.μ., με στόχο να μειώσει στο ελάχιστο το οικολογικό αποτύπωμα της, χρησιμοποιώντας υγιεινά, τοπικά υλικά, ελάχιστα ρυπογόνα. Η συνεργασία απέδειξε ότι είναι δυνατόν να δημιουργηθεί ένα οικολογικό σπίτι χωρίς να θυσιαστεί το σύγχρονο ντιζάιν. Όλα τα υλικά, ήταν οικολογικά και επιλέχθηκαν από πιστοποιημένο προμηθευτή της περιοχής.
Η Ecologia Montreal είναι το πρώτο σπίτι στο Κεμπέκ που έχει ενσωματώσει την επιστήμη της βιογεωμετρίας στον σχεδιασμό. Μέσω της BioGeometry, ελέγχονται τα  ηλεκτρομαγνητικά πεδία και εξετάζεται η ενέργεια της γης.
Ένας συνδυασμός από οικολογικά υλικά, σχεδιαστικά ανοίγματα, μεγάλα παράθυρα, εσωτερική αυλή και φυτεμένη στέγη, υπογράφει την σχεδιαστική ομορφιά και την οικολογική αρτιότητα.

Τα περισσότερα δομικά και μονωτικά υλικά που χρησιμοποιήθηκαν είναι από εκατό τοις εκατό ανακυκλωμένα υλικά. Για να ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες θερμότητας από τα μεγάλα ανοίγματα, τα διπλά τζάμια έχουν μια αντανακλαστική ταινία και η πλήρωση του διάκενου των τζαμιών έγινε με το ευγενές αέριο Κρυπτό έτσι ώστε να βελτιωθούν περαιτέρω οι θερμομονωτικές ιδιότητες του.

Η πέτρα της πρόσοψης, προέρχεται από ένα τοπικό λατομείο και εντυπωσιάζει με τις διαστάσεις της. Ένας τοπικός τεχνίτης δημιούργησε σοβάντισε τους τοίχους από μείγμα κάνναβης και ασβέστη, δίνοντάς τους μια πλούσια και βελούδινη όψη, ενώ δεν περιέχουν ούτε γύψο, ούτε χρώμα.

Τα ντουλάπια της κουζίνας και των υπνοδωματίων, κατασκευάστηκαν από φυσικά ανακυκλωμένα υλικά, για να περιοριστεί η ουσία φορμαλδεΰδη. Από τοπικά ελεγμένα υλικά, έχουν κατασκευαστεί και τα έπιπλα της κατοικίας. Η οικολογική ευαισθησία δεν σταμάτησε εκεί. Τα ξύλινα δάπεδα των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, είναι επίσης από ανακυκλωμένα υλικά.

Σώματα υπέρυθρης ακτινοβολίας σε συνδυασμό με γεωθερμικό σύστημα, παρέχουν την απαραίτητη θέρμανση και συμβάλουν στην μεγιστοποίηση της άνεσης. Τα μεγάλα ανοίγματα, προσφέρουν φυσικό αερισμό και φωτισμό.

Το αποτέλεσμα όλων αυτών των ενεργειών και των αναλύσεων, είναι μία κατοικία άνετη και σύγχρονη, απόλυτα εναρμονισμένη με την συναισθηματική και πνευματική ζωή των κατοίκων.


Φωτογράφος: Alexandre Parent
Δημοσίευση: Μίκα Παπαδοπούλου
Θέμα: Αρχιτεκτονήματα
Πηγή: homedsgn.com  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου