Στρατηγικές ενεργειακής απόδοσης

Θέρμανση: Το νότιο θερμοκήπιο μεγιστοποιεί τα ηλιακά κέρδη κατά την θερμή περίοδο. Το σπίτι και ο σχεδιασμός του χώρου εμποδίζουν τους βόρειους ανέμους. Το μεγάλο σχεδιαστικό άνοιγμα δίνει μια ισοθερμική ισορροπία στο σπίτι. Διπλοί τοίχοι χρησιμοποιούνται στη βόρεια πλευρά και συνδυάζονται με έξτρα μόνωση εξωτερικών τοίχων που εμποδίζουν τις απώλειες θερμότητας. Θερμικές μάζες μεταξύ του θερμοκηπίου και του πέτρινου πατώματος του σπιτιού απομυζούν περισσότερη θερμότητα τις νυχτερινές ώρες για να ζεστάνουν το σπίτι. Το βιοδυναμικό τζάκι περνά ζεστό αέρα από σωλήνες στο ισόγειο και στον πρώτο όροφο. Το βόρειο δωμάτιο θα ζεσταθεί μέσω του παραθύρου του νότιου δωματίου που βλέπει στο θερμοκήπιο .
Στο κτίριο θα χρησιμοποιηθούν ενεργειακά τζάμια κατάλληλα να συγκρατούν την θέρμανση ή την ψύξη ανάλογα με την εποχή μέσα στην κατοικία μειώνοντας αισθητά τις απώλειες και αυξάνοντας το ενεργειακό ηλιακό κέρδος.

Τομή πρότασης

Ψύξη: Λειτουργικά παράθυρα βάζουν τον έξω αέρα μέσα και τον οδηγούν από τους διαδρόμους που διακρίνονται στο σχέδιο των ορόφων.
Κατά τους θερινούς μήνες η γυάλινη οροφή θα είναι στεγασμένη και το άνοιγμα στο επίπεδο του Α’ ορόφου θα δημιουργεί ένα ρεύμα αέρα ώστε να αποφορτίζετε το κτήριο από τις υψηλές θερμοκρασίες τις νυχτερινές ώρες.

Ζεστό νερό: Ο ηλιακός θερμοσίφωνας στη στέγη έχει μια κλίση 50 μοιρών και συνδέεται μέσω αντλιών με μια δεξαμενή στην αποθήκη και μας δίνει ζεστό νερό.

Αποθήκευση νερού: Το νερό της βροχής θα συλλεχθεί στους τσιμεντένιους χώρους μπροστά από το sunspase και από εκεί θα οδηγηθεί αυτόματα στα μπάνια μόνο για δευτερεύουσα χρήση.

Ηλεκτρικό ρεύμα - Συσκευές :

Οι απαιτήσεις ηλεκτρικού ρεύματος θα καλύπτονται κατά μεγάλο ποσοστό από τα φωτοβολταϊκά που είναι τοποθετημένα στην οροφή της κατοικίας .
Οι ηλεκτρικές συσκευές γκαζιού ενδείκνυται για χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας αλλά και για να εξαλειφθούν οι εκπομπές διοξειδίων του άνθρακα.
Στην φάση της αξιοποίησης της περιοχής έχουν σημειωθεί προτάσεις χρησιμοποίησης ανακυκλωμένων υλικών κατασκευής αλλά και διαμόρφωσης του περιβάλλον χώρου ώστε να μειώσουμε όσο το δυνατόν την ενεργειακή κατανάλωση του φυσικού περιβάλλοντος.

Σχεδιασμός ενεργειακής απόδοσης

Η ενεργειακή μελέτη της κατοικίας βασίστηκε στην αξιολόγηση του κλίματος του Ροανόκε σε σχέση με το ποσό των ενεργειακών απαιτήσεων και απολαβών της συγκεκριμένης κατοικίας

ΠΗΓΗ http://www.ecobuild.gr/ergasia/piskitzis/indexpiskitzis.htm