ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ 1ου ΒΡΑΒΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΧΩΡΙΟΥ

ΠΟΥ ΑΠΟΔΟΘΗΚΕ ΣΤΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

ΕΝΕΡΓΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Το Αίτημα

Εκτός από την ιδέα των Ολυμπιακών Αγώνων, ο ελληνικός χώρος έχει προσφέρει στην παγκόσμια κοινότητα λέξεις όπως Δημοκρατία, Οικολογία, Αρμονία, που αποτελούν γλωσσικά εργαλεία σ’ όλες τις χώρες του κόσμου.

Η ευθύνη του σήμερα συνίσταται στην επανεξαγωγή λέξεων που να αφορούν την οικολογική δόμηση, ανανεώνοντας την παρουσία του με τη δημιουργία δομικών φθόγγων, που θα συνθέτουν ένα χώρο ανθρώπινο, χωρίς κατασπατάληση των φυσικών πόρων.

Στην πρόταση αυτή επιχειρείται η δημιουργία εννοιών στη δόμηση, με τη διαχείριση ενοτήτων για τη σύνθεση ενός πολεοδομικού μοντέλου με νόημα, μεταβάλλοντας το ολυμπιακό χωριό σε πόλη και την πόλη σε ένα διαρκές πολεοδομικό εργαστήριο εκπαίδευσης, έρευνας και τεχνολογίας, αναγνωρίζοντας πως στο Ο.Χ. η ανάγκη για ολιγοήμερη φιλοξενία των αθλητών και ο ελάχιστος χρόνος που απαιτείται για την κατασκευή του προσφέρουν μια μοναδική ευκαιρία για ένα τέτοιο τόλμημα.

Η αρχιτεκτονική Ιδέα

Πολεοδομικά κύτταρα διατάσσονται δεξιά και αριστερά από ένα δρόμο, που οδηγεί σε χώρους όπως καταστήματα, κτίριο διοίκησης, θρησκευτικό κέντρο, νοσοκομείο, κέντρο πληροφοριών πού όλοι μαζί συνθέτουν την ΑΓΟΡΑ.

Ο δρόμος ξεκινάει από μια είσοδο και καταλήγει στον νότο σε μια λίμνη. Η απευθείας ιδεατή επέκταση του δρόμου σε απόσταση 15 χιλιομέτρων περίπου συναντάει την Ακρόπολη, συνδέοντας τον νέο οικισμό με το ιστορικό κέντρο της Αθήνας.

Ανά 184.87 μ., όσο ήταν στην αρχαιότητα το μέγεθος ενός σταδίου, δημιουργείται ένας αναβαθμός που ξεχωρίζει τα δυο πολεοδομικά κύτταρα που βρίσκονται εκατέρωθεν της αγοράς από τα δύο επόμενα που βρίσκονται κατά 6,40 μέτρα χαμηλότερα.

Στα σημεία αυτά δημιουργούνται οι είσοδοι των πολεοδομικών κυττάρων.

Η πρόσβαση στις κατοικίες που διατάσσονται στις πλευρές ενός Λόγω αναβαθμού οι κάτοικοι μπορούν να προσεγγίζουν οριζόντια τις κατοικίες που βρίσκονται στο δεύτερο επίπεδο του χαμηλοτέρου πολεοδομικού κυττάρου.

Η αρχιτεκτονική ιδέα στηρίζεται στη διαχείριση ενός δομικού συστήματος με ευκρινή τα στοιχεία που το απαρτίζουν.

Τα δομικά στοιχεία εμπεριέχουν το σύνολο των ηλεκτρομηχανολογικών πληροφοριών που είναι απαραίτητες για τη σύνθεση ενός πολεοδομικού συνόλου, έτσι ώστε από ένα φέρον στοιχείο (μια κολώνα) να προκύπτει ο ελάχιστος δομικός όγκος (η μονάδα δόμησης ) η οποία με τη σειρά της να δημιουργεί μια μεγαλύτερη μονάδα, κι αυτές οι μονάδες να συνθέτουν ένα αυτόνομο λειτουργικά πολεοδομικό κύτταρο. Η επανάληψη αυτού του πολεοδομικού κυττάρου δημιουργεί τον οικισμό. Με άλλα λόγια η ιδέα αντιγράφει βιολογικές μεθόδους για τη δημιουργία ενός οικισμού που στην ουσία είναι και ο ίδιος ένα ζωντανό βιολογικό κατασκεύασμα.

1

επιστροφή στην προηγούμενη παράγραφο" width="203" height="228" style="border-top-width: 1px; border-right-width: 1px; border-bottom-width: 1px; border-left-width: 1px; border-top-style: solid; border-right-style: solid; border-bottom-style: solid; border-left-style: solid; border-top-color: rgb(0, 0, 0); border-right-color: rgb(0, 0, 0); border-bottom-color: rgb(0, 0, 0); border-left-color: rgb(0, 0, 0); ">

επιστροφή στην προηγούμενη παράγραφο" width="120" height="187" style="border-top-width: 1px; border-right-width: 1px; border-bottom-width: 1px; border-left-width: 1px; border-top-style: solid; border-right-style: solid; border-bottom-style: solid; border-left-style: solid; border-top-color: rgb(0, 0, 0); border-right-color: rgb(0, 0, 0); border-bottom-color: rgb(0, 0, 0); border-left-color: rgb(0, 0, 0); ">

Ηλεκτρομηχανολογικός σκελετός

Πολεοδομικά κύτταρα

Η κατασκευαστική Ιδέα.

Η κατασκευαστική ιδέα είναι η δημιουργία ενός βιομηχανικά παραγόμενου ηλεκτρομηχανολογικού σκελετού, που θα επιτρέψει χωρίς πρόβλημα την ένταξη, σε πρώτη φάση όλων των λειτουργιών που προβλέπονται για το χωριό και σε δεύτερη τη μετατροπή του σ’ ένα βιώσιμο οικισμό.

Οι στόχοι που τέθηκαν για την υλοποίηση αυτής της πρότασης είναι :

  • Διατήρηση στο μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό φυτικής γης, χωρίς επεμβάσεις.
  • Διατήρηση και ανάδειξη των ελαιώνων και των αρχαιολογικών ευρημάτων (υδραγωγεία, φρεάτια)
  • Αποφυγή των αυτοκινήτων στο εσωτερικό του χωριού χωρίς πρόβλημα στη λειτουργία του.
  • Ελεύθερη κίνηση ατόμων με ειδικές ανάγκες σ’ ολόκληρο το πολεοδομικό συγκρότημα χωρίς τη χρήση κλιμακοστασίων.
  • Κάλυψη των ενεργειακών απαιτήσεων με βιοκλιματικές επεμβάσεις.
  • Διατήρηση και επεξεργασία του νερού χρήσης και αποθήκευσή του (σε λίμνη).
  • Αξιοποίηση των σκουπιδιών του οικισμού και της γύρω περιοχής με την παραγωγή βιοαερίου, πηγής ηλεκτρισμού και θερμότητας.

Ζητήματα βιοκλιματικού σχεδιασμού

Η βιοκλιματική πόλη θέτει ως αίτημα τη μείωση της σπατάλης πόρων, είτε αυτοί είναι τσιμέντα, τούβλα, πετρέλαιο, αέρας, νερό ή χρήματα.

Αίτημα της αρχιτεκτονικής σήμερα είναι η ραγδαία μείωση του βάρους των κατασκευών (συμπέρασμα στο τελευταίο συνέδριο του Πεκίνου.)

Η παρούσα πρόταση πετυχαίνει κυρίως αυτό. Μειώνει το βάρος της κατασκευής και του πολεοδομικού χώρου στο ελάχιστο δυνατό επίπεδο.

Εξοικονόμηση ενέργειας

Η απαιτούμενη πέραν του βιοκλιματικού κέρδους ενέργεια κερδίζεται από το γεωθερμικό πεδίο.
Ολόκληρος ο οικισμός στηρίζεται σε ενεργοπασσάλους, που λειτουργούν ως γεωθερμικοί εναλλάκτες, δημιουργώντας ένα πεδίο αποθήκευσης των θερμικών φορτίων που απορρίπτονται από τις αντλίες θερμότητας νερού – αέρος.

Το έδαφος λειτουργεί ως διεποχική αποθήκη.

Η απορριπτόμενη θερμική ενέργεια από τη λειτουργία των αντλιών κατά τη διάρκεια του κλιματισμού το καλοκαίρι, αποθηκεύεται στο έδαφος, αυξάνοντας τη θερμοκρασία του.

Η ποσότητα αυτής της αποθηκευμένης ενέργειας χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια του χειμώνα με σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας του, έτσι ώστε με την έναρξη του καλοκαιριού οι αντλίες θερμότητας να παίρνουν τη θερμοκρασία που χρειάζονται δια μέσου των γεωθερμικών εναλλακτών.

Αυτοματισμοί ελέγχου καθορίζουν τη συνολική λειτουργία των αντλιών έτσι ώστε η ηλεκτρική ενέργεια να περιορίζεται στο ελάχιστο.

ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Στρατηγικές ενεργειακής απόδοσης

Θέρμανση: Το νότιο θερμοκήπιο μεγιστοποιεί τα ηλιακά κέρδη κατά την θερμή περίοδο. Το σπίτι και ο σχεδιασμός του χώρου εμποδίζουν τους βόρειους ανέμους. Το μεγάλο σχεδιαστικό άνοιγμα δίνει μια ισοθερμική ισορροπία στο σπίτι. Διπλοί τοίχοι χρησιμοποιούνται στη βόρεια πλευρά και συνδυάζονται με έξτρα μόνωση εξωτερικών τοίχων που εμποδίζουν τις απώλειες θερμότητας. Θερμικές μάζες μεταξύ του θερμοκηπίου και του πέτρινου πατώματος του σπιτιού απομυζούν περισσότερη θερμότητα τις νυχτερινές ώρες για να ζεστάνουν το σπίτι. Το βιοδυναμικό τζάκι περνά ζεστό αέρα από σωλήνες στο ισόγειο και στον πρώτο όροφο. Το βόρειο δωμάτιο θα ζεσταθεί μέσω του παραθύρου του νότιου δωματίου που βλέπει στο θερμοκήπιο .
Στο κτίριο θα χρησιμοποιηθούν ενεργειακά τζάμια κατάλληλα να συγκρατούν την θέρμανση ή την ψύξη ανάλογα με την εποχή μέσα στην κατοικία μειώνοντας αισθητά τις απώλειες και αυξάνοντας το ενεργειακό ηλιακό κέρδος.

Τομή πρότασης

Ψύξη: Λειτουργικά παράθυρα βάζουν τον έξω αέρα μέσα και τον οδηγούν από τους διαδρόμους που διακρίνονται στο σχέδιο των ορόφων.
Κατά τους θερινούς μήνες η γυάλινη οροφή θα είναι στεγασμένη και το άνοιγμα στο επίπεδο του Α’ ορόφου θα δημιουργεί ένα ρεύμα αέρα ώστε να αποφορτίζετε το κτήριο από τις υψηλές θερμοκρασίες τις νυχτερινές ώρες.

Ζεστό νερό: Ο ηλιακός θερμοσίφωνας στη στέγη έχει μια κλίση 50 μοιρών και συνδέεται μέσω αντλιών με μια δεξαμενή στην αποθήκη και μας δίνει ζεστό νερό.

Αποθήκευση νερού: Το νερό της βροχής θα συλλεχθεί στους τσιμεντένιους χώρους μπροστά από το sunspase και από εκεί θα οδηγηθεί αυτόματα στα μπάνια μόνο για δευτερεύουσα χρήση.

Ηλεκτρικό ρεύμα - Συσκευές :

Οι απαιτήσεις ηλεκτρικού ρεύματος θα καλύπτονται κατά μεγάλο ποσοστό από τα φωτοβολταϊκά που είναι τοποθετημένα στην οροφή της κατοικίας .
Οι ηλεκτρικές συσκευές γκαζιού ενδείκνυται για χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας αλλά και για να εξαλειφθούν οι εκπομπές διοξειδίων του άνθρακα.
Στην φάση της αξιοποίησης της περιοχής έχουν σημειωθεί προτάσεις χρησιμοποίησης ανακυκλωμένων υλικών κατασκευής αλλά και διαμόρφωσης του περιβάλλον χώρου ώστε να μειώσουμε όσο το δυνατόν την ενεργειακή κατανάλωση του φυσικού περιβάλλοντος.

Σχεδιασμός ενεργειακής απόδοσης

Η ενεργειακή μελέτη της κατοικίας βασίστηκε στην αξιολόγηση του κλίματος του Ροανόκε σε σχέση με το ποσό των ενεργειακών απαιτήσεων και απολαβών της συγκεκριμένης κατοικίας

ΠΗΓΗ http://www.ecobuild.gr/ergasia/piskitzis/indexpiskitzis.htm

Passive Solar Energy Book !

Passive Solar Energy Book

"Passive Solar Energy -- The Homeowner's Guide to Natural Heating and Cooling", Bruce Anderson and Malcolm Wells.

This very well written book covers:

  • Passive solar energy basics for heating and cooling

  • Passive solar energy design for heating and cooling

  • Explanations for how solar windows, solar chimneys, solar mass walls and solar roofs work

  • How to construct solar windows, solar chimneys, solar walls and solar roofs

The book assumes no prior knowledge of solar heating and cooling. It starts with the basics and builds from there. The writing style is very down to earth, and even humorous at times. (in spite of Bruce's multiple MIT degrees). The illustrations, construction diagrams, and photos are great. A really fine book to start your journey towards a solar project.

Bruce Anderson and and Malcolm Wells have agreed to make the this book available here as a download -- thank you Bruce and Malcolm!!

Click on the blue boxes below to download chapters of the book.

Don't miss the "color photo" and "construction details" sections.